Üdvözlöm!

A közismert viccben valaki betelefonált a pozsonyi könyvtárba: -Van valami a szlovák történelemről? -Igen! Bejön elolvasni? Esetleg elküldjem SMS-ben?
A miénk nem menne el egy sms-ben, pedig nekünk is tellik politikusokra, akik naponta ujrairnák... Ez nem igazán blog, inkább valami gyüjtemény barátaimnak és magamnak, amit egyszer már megtaláltunk, ne kelljen ujra keresgélni, ha kellene. Bárki irhat bejegyzést, kiegészithet, szerkeszthet, javithatja a hibákat. Köszönöm a figyelmét!

MAGYAR KIRÁLY

2010-05-03

Nyelvemléktár: Régi magyar codexek és nyomtatványok (1890)

Lobkowitz,Batthyányi és Czech Codex MTA 1890

Nyelvemléktár: Régi magyar codexek és nyomtatványok (1890)

Author: József Budenz , Magyar Tudományos Akadémia, Gábor Szarvas , Áron Szilády
Volume: 14-15
Publisher: Magyar Tudományos Akadémia. Könyvkiadó Hivatal
Year: 1890
(navigation image)
Language: Hungarian
Digitizing sponsor: Google
Book from the collections of: Harvard University
Collection: americana
Notes: Editors: 1874-1908, J. Budenz, G. Szarvas and Á. Szilády.

Description

Book digitized by Google from the library of Harvard University and uploaded to the Internet Archive by user tpb.




Read Online
(41 MB)PDF (Google.com)
(~821 pg)EPUB (beta)
(~821 pg)Kindle (beta)
(~821 pg)Daisy (beta)
(1.58 MB)Full Text
(27 MB)DjVu
(33 KB)












Czech János

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából.

Czech János (Győr, 1798. június 10.Pest, 1854. november 1.) városi bíró, a Magyar Tudományos Akadémia tagja

Tartalomjegyzék

[elrejtés]

Élete

Atyja Linzből származott; tanulmányait a pozsonyi evangélikus lyceumban kezdte s a győri akadémiában végezte. Az ügyvédi vizsga után 1820-ban szülővárosában törvényszéki jegyzővé, 1824. városi tanácsossá, 1831. polgármesterré s 1836. főbiróvá neveztetett ki; közben négy országgyűlésen, mint városának követje vett részt. A Magyar Tudományos Akadémia 1832. március 10. választotta rendes tagjai sorába. 1836-ban Győr és Moson megyék, nem nemes létére is táblabiráik közé sorozták, 1840-ben pedig V. Ferdinánd király az újonnan fölállított tanulmányi és központi könyvvizsgáló bizottmány másodülnökévé nevezte ki s egy hónappal utána magyar nemeslevéllel ajándékozta meg. 1848-ban a királyi kincstári levéltár igazgatójává, 1850-ben kincstári, 1854. pénzügyi tanácsossá neveztetett ki. Emlékbeszédet 1854. november 27. Toldy Ferencmondott fölötte az akadémiában.



Lobkowitz-kódex

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából.

Lobkowitz-kódex 1514-ből származó, 116 levél terjedelmű papírkódex.

Három kéz munkája, leírói, valamint megrendelője is minden valószínűség szerint klarissza apácák voltak. Készültének évét a 244. oldalon található bejegyzés árulja el.

Tartalma: imádságok, vallásos elmélkedések, példák és legendák. Szent Ferencről szóló szövegek mellett tartalmazza Szent Eufrozina és Szent Elek legendáját, imádságokat és elmélkedéseket, közöttük a Bod-kódexszel azonos szövegeket. Íráshibáiból megállapítható, hogy nyelvemlékeink zöméhez hasonlóan e kódex is másolat.

A kódexből kiemelkedik a Legenda aurea egyik legszebb magyar fordítása. A kódexet a Lobkowitz hercegi család raudnitzi könyvtárában 1878-ban fedezte fel Csontosi János. A mű ma a prágai nemzeti könyvtár tulajdona.

Források









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése